Skip to main content

Ik heb al lang niet meer aan goede voornemens gedaan, maar voor dit jaar heb ik er een. Mijn voornemen vindt zijn oorsprong in de masterclass interviewen van Coen Verbraak, die ik eind december van mijn (parttime) werkgever de Universiteit Maastricht mocht volgen. Wat een cadeau.
In twee dagen leerde ik hoe Coen zijn interviews aanpakt, van voorbereiding tot nazorg, oefenden we in de groep van vijftien nieuwsgierigen een luistertechniek, analyseerden interviews die niet lekker liepen en nog veel meer. Naast de vele praktische tips die ik zeker in de praktijk ga brengen, was de kern van zijn boodschap: Alles draait om luisteren. En ook: Tegen honderd procent aandacht is niemand bestand. Dat waren net de twee zaken die ik eigenlijk al wist uit ervaring, maar het was heel waardevol om dat bevestigd te krijgen van deze ‘topinterviewer’, zoals hij door anderen wel eens omschreven wordt.
Zijn oprechte interesse in mensen vormt niet alleen de sleutel tot zijn professionele succes, het was ook de houding waarmee hij die vijftien deelnemers tegemoet trad. Op de vraag van één van hen, of hij dacht dat iemand die in het dagelijks leven niet zo open staat voor de ander, of geïnteresseerd is in mensen, toch een goede portretinterviewer kan zijn, moest hij dan ook negatief antwoorden.

Wat me het sterkste is bijgebleven van de twee dagen in Amsterdam, is het gevoel van herkenning. Ik zeg niet dat ik (al) even goed ben als Coen Verbraak, maar ik ben uit hetzelfde hout gesneden. Ook ik heb een tomeloze interesse in de ander. Ook ik heb al vaker meegemaakt dat mensen achteraf verbaasd waren over zichzelf: dat ene verhaal hadden ze eigenlijk niet willen vertellen. ‘Hoe kan dat dan, dat mensen dat bij jou allemaal wel vertellen?’, vroeg een deelnemer aan de masterclass op de tweede dag nog maar eens een keer, in een poging het mysterie te ontrafelen. Coen kon niet anders dan nog maar eens herhalen dat het vooral een kwestie van oprechte aandacht en luisteren was. Vooropgesteld natuurlijk dat een geïnterviewde geïnterviewd wil worden, want daar staat of valt ook bij een topinterviewer alles mee. En natuurlijk speelt ook chemie, zoals in elk intermenselijk contact, een belangrijke rol. Maar met een gedegen voorbereiding, een open geïnteresseerde houding en een aandachtig luisterend oor, kun je heel ver komen. Laat het oor nu al vanaf het begin het beeldmerk zijn van mijn freelancepraktijk.
Mijn voornemen voor dit jaar is minimaal één groter, journalistiek, portretinterview te maken via de ‘methode Verbraak’, inclusief het proberen te “slijten” aan een journalistiek medium. Wordt dus vervolgd…