Skip to main content

Iedereen die een jaar of twintig geleden regelmatig keek naar het tv-programma ‘Eigen huis en tuin’, weet wat ik bedoel met een ‘niets-aan-de-hand-achtergrond-muziekje’. Terwijl Nico met het grootste gemak de meest duizelingwekkende kluscapriolen uithaalde, klonk er een deuntje dat probleemloos minutenlang in een loop herhaald kon worden. Een deuntje dat decennialang voorin je hoofd bleef zitten ook. Er zat iets panfluitachtigs in en het klonk een beetje alsof iemand het tussen zijn tanden door floot. Ultiem ontspannen, was de boodschap. Gewoon zorgeloos klussen.
Dat deuntje schoot me direct te binnen toen we afgelopen najaar een tweedehands tent kochten om deze zomer voor het eerst mee op vakantie te kunnen. Gedegen online onderzoek van manlief had uitgewezen dat ‘de Baco’ na ‘de De Waard’ de beste tent op aarde was. Er bleek online zelfs een instructievideo te zijn, waarin Niels en Mariëlle demonstreren hoe je ‘de Baco’ opzet. Inclusief een ‘niets- aan-de-hand-achtergrond-muziekje’ om het geheel te verluchtigen.
Eerst zie je het illustere duo aan komen rijden in een kleine auto, die we toevallig zelf ook hebben. Toen manlief ‘de Baco’ met datzelfde autootje ging ophalen bij de verkoper, vroeg deze licht zorgelijk of dat ook de auto was waarmee we zouden gaan kamperen. Want inderdaad, buiten ‘de Baco’ past er weinig meer in.
Maar goed, Niels en Mariëlle dus. Ondersteund door het muziekje, glimlachend, met ontspannen bewegingen en zónder zweetplekken, zie je ze in negen minuten ‘de Baco’ opzetten. Halverwege nemen ze zelfs even pauze! “Ze hebben geen haast, want het is tenslotte vakantie”, zegt de voice-over. Geen stress. Geen emancipatie ook overigens. “Terwijl Mariëlle nog even wat instructies leest, gaat Niels verder met het opzetten van de boogstokken.”. Of: “Mariëlle legt alvast de haringen klaar, zodat Niels de tent makkelijk kan afspannen.” Pfffff, waarom legt Niels de haringen niet even klaar, zodat zij dat klusje kan klaren?!

Afijn: er kwam een eerste opzetoefening in de tuin. Terwijl Niels en Mariëlle binnen negen minuten de tent hebben staan, lag er na twee uur nog steeds een hulpeloze berg zeil met stokken op ons gras. Zo leerde manlief dat het toch echt nodig is ‘de Baco’ met z’n tweeën op te zetten. Logisch ook: de video ging niet over ‘Niels die de tent opzet’. Mariëlle bleek toch een essentiële schakel te zijn.
In plaats van een luchtig muziekje klonk er gepuf, gesteun en soms gevloek in onze tuin, vooral als ik een Niels-en-Mariëlle-grapje probeerde te maken. Een paar weken later vielen die in betere aarde. Na tien uur rijden in een auto zonder airco, kwamen we eind van de middag aan op de camping. “Niels en Mariëlle zien het nu al niet meer zitten de tent nog op te moeten zetten”, imiteerden we de voice-over-stem monter. “Niels en Mariëlle zoeken iemand anders die het klusje voor hen wil klaren.” Na een uur stond ons tijdelijke onderkomen als een huis en ploften we voldaan neer voor onze Baco. Het grote genieten kon beginnen.
En oja: wat Niels en Mariëlle dan weer niet laten zien in de video, is hoe je de tent na afloop weer opvouwt tot microscopische omvang zodat alles weer in de daarvoor bestemde zakken past. Onbegrijpelijk… Ik zeg: instructievideo!